Päiväkirja Kuva Asteri-kirjanpidosta, sivulta Atsoft.fi

Kirjanpito ja tilinpäätös

Kuvassa Asteri-kirjanpito-ohjelman päiväkirjanäkymä. Olen käyttänyt Asteria yritykseni perustamisesta asti ja olen ollut tyytyväinen.

Kirjanpidon ABC Kuva Taloushallintoliitto 2020
Avatar Avatar Avatar Avatar Avatar Se tunne, kun tilinpäätös on valmis

Kirjanpito

Minulla ei ole käytössä sähköistä kirjanpitoa enkä ole aikeissa siirtyä siihen myöhemmässäkään vaiheessa. Tämä ei tarkoita sitä, että olisin jotenkin vanhanaikainen tai en osaisi käyttää hienoja järjestelmiä. Kyllä minä osaan ja opin, mutta koen, että kirjanpidon sähköistäminen ei tuo itselleni eikä asiakkailleni mitään lisäarvoa. Asiakkaani ovat pieniä mikroyrityksiä, joiden tositteiden ja muun kirjanpitomateriaalin toimittaminen ja kirjanpitoon kirjaaminen sujuu hyvin perinteisillä menetelmilläkin. Materiaalin toimituksesta ja muista käytännön asioista sovitaan asiakkaan kanssa tapauskohtaisesti asiakassuhdetta aloitettaessa. 

Peruspalveluun kuuluu kuukausittaisen kirjanpidon tekeminen ja alv-ilmoitus - asiakkaan ilmoitusvälistä riippuen kuukausittain, neljännesvuosittain tai kerran vuodessa sekä tilinpäätös ja veroilmoitus. Alv- ja veroilmoitukset teen sähköisesti verottajan järjestelmässä, niiden tekemistä varten tarvitsen asiakkaalta Suomi.fi-valtuudet.

Lisäksi teen tarvittaessa tasekirjan, hallituksen ja yhtiökokouksen pöytäkirjat ym. asiakkaan kanssa yhteistyössä. Huolehdin myös asiakkaan kirjanpidon tilintarkastajalle. Nämäkin palvelut sisältyvät kuukausihintaan, ellei kyseessä ole tavallista isompi työmäärä, jolloin asiasta sovitaan erikseen. 

Uups, melkein unohdin mainita, että tokihan saat samaan kuukausihintaan soitella minulle kohtuullisessa määrin ja kysellä neuvoa - kerron sitten, jos asiasi on sellainen, mistä joudun veloittamaan erikseen. Neuvon asiakkaitani myös esim. eri organisaatioiden sähköisten laskutusjärjestelmien käytössä, laskupohjien laatimisessa tai netistä löytyvien kohtuuhintaisten laskutusohjelmien käyttämisessä, ja useimmissa tapauksissa tämäkin palvelu sisältyy kuukausihintaan. 

Yhdistysten ja muutamien alv-vuosi-ilmoitusmenettelyssä olevien yritysten kirjanpidon teen kerran vuodessa ja näissä kerran vuodessa tehtävissä kirjanpidoissa toimivan yhteistyön edellytys on, että paperit ovat kunnossa (tiliotteet ja kaikki muut kirjanpitotositteet ovat järjestyksessä, kuiteissa on selitykset, mihin hankkeeseen tai tapahtumaan kulu tai tuotto liittyy jne.). 

Tilinpäätös

Tammikuusta huhtikuuhun onkin melkoista kiirettä, kun useimmilla on tilinpäätös vuodenvaihteessa. Tilinpäätös ei ole lainkaan niin pelottava kuin miltä se saattaa kuulostaa. Tilinpäätökseen myös pienten yritysten pitää toimittaa tavallista enemmän materiaalia. Suosittelen, että joululomalla käytät yhden päivän ihan näihin hommiin - tyhjennä taskut, käsilaukku, epämääräiset laatikot, kirjoituspöydän laatikot, auton hansikaslokero tai mihin ikinä sinä niitä kuittejasi kaikessa kiireessä säilötkin, ja katso, mitkä niistä kuuluvat kirjanpitoon:). Niiden lisäksi sinun pitää toimittaa mm:

  • Myyntisaamiset (asiakkailta laskutetut, jotka on päivätty kuluvalle vuodelle ja eräpäivä on seuraavan vuoden puolella)
  • Velkana olevat hankinnat, vaikka eräpäivä olisi seuraavan vuoden puolella (jos tuote on tullut esim. 30.12. mutta lasku tulee vasta tammikuussa, niin sekin kuuluu tilinpäätökseen)
  • Inventaariluettelo varaston arvon määrittämistä varten
  • Muut mahdollisesti tilinpäätöksen oikeellisuuteen vaikuttavat tiedot (lainojen saldotodistukset ym.)