Yrittäjä - muistathan YEL-vakuutuksen

YEL-vakuutus on aina ajankohtainen. Se on lakisääteinen yrittäjän eläkevakuutus, joka on otettava, mikäli olet 18-68-vuotias yrittäjä, työtulosi on 7958,99 €/vuosi ja yritystoimintasi kestää vähintään 4 kuukautta (myös sivutoimisilla).

Yrittäjän työeläkettä ja vakuutusmaksua varten vahvistetaan YEL-työtulo, joka vastaa työpanoksesi arvoa (esim. jos tilallesi palkattaisiin työntekijä). 

YEL-työtulo määritellään aina vuositasoisena, mutta sitä voi muuttaa kesken vuoden, ilmoitusajasta eteenpäin. Työtulo vaikuttaa paitsi eläkkeeseen, myös sosiaaliturvasi suuruuteen. (lähde ELO)

Jos sairastut tai jäät äitiys/tai vanhempainvapaalle, niin päivärahasi lasketaan YEL-työtulosta. Jos olet valinnut pienimmän mahdollisen työtulon (n. 14000 €/vuosi) niin päivärahasi olisi 33 €/pv. Eri vaihtoehtoja kannattaa käydä laskemassa työeläkevakuutusyhtiöiden nettisivuilla. 

Mikäli et halua maksaa suurempaa YEL-maksua, niin sinun kannattaa säästää eläkettä varten jollakin muulla tavalla, esim. sijoittamalla todellista YEL-maksuasi vastaava summa. 

Tarkempaa tietoa ja vakuutusmaksulaskureita YEL-vakuutuksesta löytyy työeläkevakuutusyhtiöiden sivuilta.

 

18.10.2020 22.31